Tips & Råd

Tips & Råd för att lyckas med begonia hemma

Dessa söta växter, vars blommor ibland påminner om rosor, har lätt för att blomma även i mörkare områden. Dock trivs den som allra bäst när den får stå i ett ljust område utan direkt sol eller värme underifrån, så ställ den inte på en fönsterbräda över ett element. Begonian trivs utmärkt i fuktigare luft, så att fukta luften omkring jorden är ett bra sätt att göra det lätt för din begonia att bli så vacker som möjligt.

Vattning och skötselråd för begonia

Se till att begonians jord hålls fuktig. För att göra förhållandena ännu bättre planterar du den i blomjord och ger den krukväxtnäring vid vattningen mellan mars och september. Plocka bort vissna delar allt eftersom för att främja ytterligare blomning.

Stor variation med olika sorters begonia

Att begonior ser väldigt olika ut beroende på art spelar ingen roll för hur du tar hand om dem på bästa sätt – det är fortfarande enkelt. Bland de tusentals begonior som finns idag kan du hitta de som har jordstammar eller stamknölar, de som är örtartade, buskformiga eller vedartade eller de som växer upprätt, krypande, klängande eller hängande. Variationen av begonior är alltså mycket omfattande och ser ganska olika ut men delar fortfarande samma namn.

Plantering av Begonia inomhus

För att odla begonier inomhus, använd en jordlös blandning – en som mestadels är torvmossa baserad med ytterligare perlit och / eller vermikulit för att förbättra luftningen runt rötterna

Krukor

Använd lerkrukor för Begonier. De tillåter korrekt luftning och fukt att tränga igenom sidorna och till växten. Lägg alltid en lerskärm över hålet i botten av potten för att hjälpa till att dränera.

Rhizomatus Begonia

För att framgångsrikt odla rhizomatous begonier, ska du bara repotera en storlek upp när rötterna har fyllt sitt nuvarande kärl.

De storblommiga tuberösa begonierna har många blommetyper, både upprättstående och pendulösa, enkel- eller dubbelblommiga och med krossade eller vanliga kronblad.

Till skillnad från deras kusiner från semperflorens erbjuder tuberösa begonier breda färgval: vit, rosa, ros, röd, orange och gul. De växer upprätt med stora, pilformade blad.Rosa begonia

Både stora och småblommiga knölbegonier bär växelvis manliga (ravishingly vackra) och kvinnliga (enstaka och mindre) blommor.


De mindre blommiga tuberösa begonierna har många blommor upp till 3 tum i diameter.

  • Den första begonia introducerades i England 1777.
  • Begonia är en mycket mångfaldig grupp av växter, många av dem odlas främst för bladverk, andra för den pråliga blomningen.
  • Mycket många arter har införts, och det finns otaliga hybrider och variationer.
  • Släktet Symbegonia ingår nu i Begonia.
  • Begonia’s frukt är en torr, bevingad kapsel som delas i längdriktningen för att frigöra frön.
  • Tuberous begonia är också mycket populärt runt om i världen som en sängkläder och även som växthusväxt.
  • Begonier sprids från frö eller sticklingar. Begoniasfrön är mycket fina, dammliknande och det tar två till tre veckor att gro.
  • Begonia conchaefolia Bulls Eye (Bulls Eye bär det officiella namnet Begonia conchifolia rubrimacula.) Levereras året runt till de Nederländska blommauktionerna.
  • Conchifolia betyder att ha skalformade löv (concha = skal; floris = blad). Rubrimacula hänvisar till den röda fläcken på varje blad (rubri = röd; macula = fläck).

Har du några tips & råd som du vill dela med dig? Gå till vår kontaktsida och skicka iväg ett mail genom kontaktformuläret!

Se fler inlägg om Begonia här

Dela dina tankar med oss

avatar
  Prenumerera  
Notifiera