Om blomman

Hur mycket vet du om blomman Begonia? Begoniasläktet är ett släkte i familjen begoniaväxter.

Det finns ungefär 1 800 arter, vilket gör det till ett av de tio artrikaste släktena inom underdivisionen gömfröväxter.

Begonia tillhör ett stort växtsläkte med mer än 900 arter och över 10 000 olika förädlade sorter. De modernare begoniorna började odlas under 1950-talet. Ursprungligen är begonian vinterblommande men med moderna sorter och modern odlingsteknik kan blommande plantor odlas fram i stort sett när som helst på året. Begonian finns tillgänglig i handeln under hela året.

Man kan betrakta begonia som en slit-och-släng blomma då det är svårt att hålla den snygg efter blomning.

Många variationer

Begonia finns i många färger, dock inte i blått – inte än. Nyanserna är otaliga, och sorterna ibland svåra att skilja åt.

Det finns begonia med enkla och fyllda blommor, med släta och krusiga kanter, med släta, glänsande, hela blad och blad med flikiga kanter. Variationerna är många. De senaste åren har vi kunnat köpa ett antal storblommiga sorter, som hör till grupperna ’Big Flower’ och ’Superstar’. De har den fördelen att de kräver mindre ljus än de övriga, de klarar våra korta vinterdagar lättare. De blommar länge – ibland från jul till påsk. ’Renaissance’ heter en sortgrupp med lite ljusare, lite längre och djupt flikiga blad. Blommorna är tätt fyllda som nejlikor. Färgerna är klara och mycket läckra. ’Schwabenland’ är en äldre grupp med stora, enkla blommor i starka färger och med markerad ståndarsamling.

Röda blommor till jul

Många av oss vill ha allt i rött till jul – även blommorna. Två sorters julröda begonior kan du välja bland, ’Barkos’, som är den äldsta och ’Baladin’, som är något yngre. Båda hör till gruppen ’Big Flower’. Kom ihåg att kalla dem för julröda begonior – julbegonior är något helt annat.

Vita bland allt det röda

Om det är någonting vi älskar om blomman Begonia, så måste det vara de fina färger.

Vita blommor är nästan självlysande i mörker och skymning och de kan vara sköna att vila ögonen på bland allt julrött. Den storblommiga ’Superstar White Bonbon’,

har grönskiftande foderblad och vågiga kronblad i flera lager. En grön mittprick fulländar skönheten. Bladen är sidenskimramde, spetsiga och har vågiga kanter. ’Clara’ har lite mindre men lika vackra blommor, helt i vitt, med fylld mitt och släta kronblad.

’Clara Franje’ har samma storlek, färg och form på blommorna med har fransade kronblad, vilket ger blomman ännu mera liv. Bladen på dessa båda är något skeva, blanka och har sågade kanter.

Som sommarblommor utomhus

Till Begonia x hiemalis hör också två begonior, som ska planteras utomhus. Det är sorterna ’Solenia’ och ’Betulia’. De är svåra att skilja från inomhusbegoniorna, så om det inte sitter etikett i krukan eller en namnskylt, bör du fråga personalen om råd. ’Solenia’ har dubbla, rätt stora blommor i rosa-röda toner, som kommer i stora klasar. Plantan blir robust och kraftig, den både sträcker på sig och breder ut sig. Efter regn kan du gärna skaka plantan lite lätt, så att vattnet lämnar blommorna. Under tak slipper du detta.

’Betulia’ får enkla blommor i rosa och röda färgtoner i stor mängd. Plantan är nätt, växer inte så kraftigt, blir inte lika stor som ’Solenia’, men ger mycket färg i rabatt eller kruka. Den här sorten tål regn och vind bättre tack vare att blommorna är enkla.

Växtens värde varierar

Begonians värde har varierat under årens lopp. Ibland anses den inte ”fin”, man vill inte vara så simpel att man har begonia i fönstret. Men det finns en anledningen till varför vi alltid återkommer till begonian.

Det är i sanning inte många växter, som kan sprida större blomglädje än vad begonia kan. Och överallt passar den – både till de blanka salongsmöblerna under kristallkronan och bland trasmattemöblerna i köket.

Liknande blommor

Begonian kan lätt misstas för Rosenkallan vilket även också är en otroligt fin och lättskött växt.

Vet du något mer om blomman Begonia? Skriv gärna in ett mail till oss på begonia@begonia.se eller besök våran kontaktsida för att dela med dig om dina kunskaper!

Blogginlägg

Begoniaplantor

Inredningstips

Vill du inreda med Begonia? Här har du några inredningstips. Har du ett ljust vardagsrum kan du fylla det med växter från hela världen....

Läs mer >
Begonia

Smått & Gott

De storblommiga tuberösa begonierna har många blommetyper, både upprättstående och pendulösa, enkel- eller dubbelblommiga och med krossade eller vanliga kronblad. Till skillnad från deras...

Läs mer >
Begonia

Tips & Råd

Tips & Råd för att lyckas med begonia hemma Dessa söta växter, vars blommor ibland påminner om rosor, har lätt för att blomma även...

Läs mer >
begonia

Skötsel av begonia

Begonian får inte stå blött. Men jorden bör inte heller torka ut helt. Låt jordytan torka upp lätt mellan vattengivorna. Tillför svag näring varannan...

Läs mer >